Midsommar firas sedan urminnes tid i varje by i Mora och samhörigheten med våra förfäders soldyrkan känns inte alltför avlägsen. Seden att fira årets längsta dag, sommarsolståndet, är djupt förankrad i bygden och platsen för firandet är där majstången är placerad.
Midsommardagen, som är allmän flaggdag, inföll tidigare alltid den 24 juni men numera ligger den på en lördag 20 – 26 juni.
Själva midsommarfirandet sker dagen före, midsommaraftonen, och slutar inte förrän tröttheten tar överhand. Det traditionella firandet i Kråkberg har så länge vi kan minnas gått till på följande sätt.
Majstången tas ned ett par veckor före midsommar och rensas från fjolårslövet. Topprydnaden och vimplarna demonteras. Traditionen bjuder att det par som vigts under föregående år svarar för att sy nya vimplar.
Dagen före midsommaraftonen, d.v.s på torsdagen, samlas några bybor och hämtar färska småbjörkar i en dunge nedanför byn. Björkarna transporteras till ängen invid majstångsplatsen där stången är upplagd på bockar. Byborna klipper och skär vippor av björklöv som fästs vid ringar och hjärtan till stången.
Midsommaraftonens firande börjar i form av körning runt byn med traktorer och lövklädda vagnar på vilka byns barn kan ta sig en rundtur.
Folket samlas vid majstången, som reses steg för steg på kommando och under ackompanjemang av någon eller några musiker. När stången nått sin slutposition, under folkets jubel, skruvas den fast och någon håller ett kort högtidstal med hälsning till sommaren.
Mora folkdanslag kommer nu in på scenen och utför ett antal traditionella danser till musik. Det hela avslutas med dans kring majstången och ”Raket”, varefter folket på senare år fortsatt firandet på egen hand.
Hösten 2011 flyttades majstången till en ny plats inne på samma tomt som bystugan. Då den gamla stången tjänat ut kommer en ny stång att resas på den nya platsen. Det kommer att ske midsommaren 2012, d.v.s. 75 år sedan den sattes upp på den gamla platsen år 1937.